Strava muze maratonci pomoci i uskodit. Zvolit spravnou dietu a pitny rezim behem zavodu i pred nim je pro bezce na delsi trate naprosto nezbytnou soucasti pripravy.
Jednim ze zakladnich kamenu predstartovni pripravy je zvlastni dieta, odborniky nazyvana glycidova vymena, ktere se predni vytrvalci casto podrobuji pred dulezitym zavodem. Vse spociva v nasledujicim rezimu, ktery vychazi z predpokladu, ze se zavid bezi v nedeli: od pondeli se na tri dny, tedy do stredy, vyouci z jidla vse sladke. Obvykle to znamena, ze maratonec pije jen mineralku a neslazene caje. Od ctvrtka se vsak jidelnicek zase otoci a bezec naopak vyhledava pokrmu sladke, bohate na glycidy. V techto dnech tedy konzumujte predevim testoviny, pudingy nebo med. Takto se zivi do patku ci soboty. Telo je po tredchozim pustu vyhladovele a glycidy si uklada. O vikendu se uz organismus dostane do normalu a podle zkusenosti zacne glyzicy uvonovat asi na 12. kilometru zavodu, coz pusobi priznive na organismus.
Lubomir Jezek, redaktor deniku MF DNES
Souvisejici clanky:
* Prehled o maratonu
* o trenovani
* maratoncovy rady (Sochtlicek)
© Defekt